ANNONS

Kan EU-politikerna egentligen påverka?

ANNONS

Svar ”Din röst i EU-valet har stor betydelse” den 11 mars:

Signaturen Fredrik är bekymrad över det svenska opinionsläget i EU-frågan. Han menar att ”nationalistiska krafter” växer fram på den europeiska kontinenten. Fredrik hävdar vidare att den fria rörligheten ”är nyckeln till fred” och slutsatsen blir att en röst i EU-parlamentsvalet ”har betydelse”.

Sverige gick med i EU januari 1995. Vid nyårsafton kommer svenskarna att kunna blicka tillbaka på 20 år som EU-medborgare. Om Sverige skall fortsätta att vara med i EU är en öppen fråga men diskussionen om EU måste bli mer saklig.

Hur mycket har svenska politiker till exempel lyckats åstadkomma inom EU med sitt röstinflytande på lite drygt 2 procent? Vad hände med lanseringen av ”Den svenska modellen” inom EU? Varför blandar svenska politiker än i dag, trots nästan 20 års EU-medlemskap, ihop begreppen EU och Europa?

En folkligt förankrad samhällsdebatt präglas av ett demokratiskt förhållningssätt. Den svenska EU-debatten måste därför ta steget från 20 år av klichéer och önsketänkande till saklighet.

Kan till exempel EU ens kallas för demokratiskt? Om inte, kan då Sverige på sikt verkligen stanna kvar? Etablissemanget måste våga börja diskutera frågan om en svensk frigörelse från EU, en diskussion som redan har startat i Storbritannien.

Själv kommer jag inte rösta i EU-valet. Ty när etablissemanget efter två decennier fortfarande inte har förstått folkets missnöje i EU-frågan så kanske de förstår när allt fler vänder ryggen åt Bryssel.

Stockholmare sedan födseln

ANNONS
ANNONS