ANNONS

”Kaptitalförstöring att Vårstavi säljs”

Bild på Anita Widén.Vårstavi i Grödinge, Botkyrka där den svenska psykoterapins pionjär Poul Bjerre levde och verkade skall säljs.
Anita Widén menar att bara köparen är vinnare vid en försäljning av Vårstavi.
Poul Bjerre-sällskapets ordförande Anita Widén menar att det är kapitalförstöring att sälja Vårstavi.
ANNONS

”Mina gäster nyligen upplevde för första gången Vårstavi.

De konstaterade: ”Att sälja fastigheten är ren kapitalförstöring. De 10–15 miljoner som stiftelsen får vid en försäljning i dag kunde inom 10 år vara det dubbla med tanke på utvecklingen på fastighetsmarknaden.”

När stiftelsen placerar intäkten urholkas kapitalet i snabb takt. Vad annat i en tid med minusränta och låg inflation? Tanken var ny för mig. På alla upptänkliga sätt har jag försökt påverka Stiftelsen Vårstavi och planerna på försäljning. Att den vackra byggnaden från 1915 också är ett placerings­objekt har jag missat

Men självklart är huset, platsen, den unika formen, sjöutsikten, den trolska parken, närhet till affär och kommunikationer tre mil från Stockholm – nog är det en penningplacering som heter duga.

Så vem vinner på att fastig­heten säljs? Inte är det stipendiaterna som får del av avkastningen på Stiftelsens kapital. Pengarna räcker inte till något halvmiljoners forskningsprojekt och motsvarar inte värdet av dagens doktorandstipendier. Att få 100 000–150 000 en gång räcker inte långt för den som arbetar på till en avhandling.

Inte heller är det Stiftelsen Vårstavi. Vad är ett årligt stipendium mot en fastighet med museal prägel? Och vad innebär ”en minnesplats för Poul Bjerre” när idéer saknas om var den ska ligga och hur den ska utformas?

Köparen vinner förstås – åtminstone ekonomiskt. Blåser ut källaren, anlägger tvättstuga, gym och bastu och moderniserar huset till en ståndsmässig bostad för 2000-talet. Kanske den tilltänkte köparen ändå bör kalkylera med all ilska, sorg och förakt som hen kommer mötas av från kringboende. Det vackra huset kanske bara känns som en förbannelse.

Nu ställs containrar dit. Med liten kunskap och ännu mindre respekt låter Stiftelsen personer härja fritt i denna unika kulturmiljö av riksintresse.

En kulturskandal!”

ANNONS

Anita Widén, ordförande i Poul Bjerre-sällskapet

ANNONS