Kom tillbaka och sopa ordentligt i Traneberg

Sopningen i Traneberg blev för dåligt utförd, anser skribenten.
Sopningen i Traneberg blev för dåligt utförd, anser skribenten.

Det är underbart med vår! Snösmältning, värme, sommardäck, knoppar, blad och blommor. Men det kanske mest avgörande vårtecknet av alla är sandsopningen! Jag minns förra året att sanden sopades tidigt och effektivt och jag tänkte att Bromma har hittat en entreprenör med ambitioner och känsla för bra arbete.

Städdagarna gäller fram till 15 maj och denna vår blev det inte någon sandsopning alls. Tråkigt. Vårens viktigaste tecken uteblev här i Traneberg.

Vi glider ner för backarna och rullar fram med skorna på gruset. Gamla och funktionshindrade stannar inne. Andra andas in sanddammet vid varje passerande bil och buss. Ohälsa. Vuxna kan inte bromsa cykeln i nedförsbackar, glider på gruset. Barnen kan inte använda sparkcyklar eller rullskridskor. Gråter, försöker ändå, ramlar, får blödande skrubbsår, med grus i. Smärta, tandagnisslan, sjukhus, frånvaro.

Och så händer det! En vecka efter sista städdag kommer det upp provisoriska skyltar om att sandsopning ändå ska genomföras. Men de handskrivna skyltarna kommer sent, de är små, ingen bryr sig, bilarna står kvar. Det står fem bilar på Hoburgstigen, det står 50 bilar på Vidängsvägen, det står 100 bilar på Margretelundsvägen, det står 1 000 bilar i Traneberg.

Sandsopningsmaskinerna kommer inte åt! Inte längs med trottoaren. Inte på trottoaren, bilarna står för nära, det är för trångt. Sanden är kvar! Våren är inställd!

Detta har aldrig hänt förut! Vad kan vi göra? Vem är ansvarig? Snälla någon, hjälp oss! Det är bakläxa, gör om, gör rätt. Flytta bilarna. Sopa gatan. Sopa trottoarerna. Sopa Traneberg. Våren är inställd tillsvidare, men det är inte för sent att låta oss uppleva sommaren!

En sommar utan sand och grus på gator och trottoarer i Traneberg. Alla ni som också har sanden kvar på er gata, låt oss var och en kontakta Bromma stadsdelsnämnd. Berätta hur det ser ut här ute!

Småbarnsfamilj i Traneberg

Våren är inställd tillsvidare, men det är inte försent att låta oss uppleva sommaren!