Konstigt miljötänk med flygplats i stan

Svar Bromma flygplats har funnits i 79 år” den 7 april:

Man upphör aldrig att förvånas över hur primitiv livsuppfattning en del människor har.

Insändarskribenten hävdar att de människor som bosatt sig i Bromma flygplats närhet inte är medvetna om miljön för sina barn och de vill höja priset på sina bostäder genom att lägga ner Bromma Flygplats – detta påstående är ju helt befängt! Det är ungefär som att säga detsamma som att du får skylla dig själv om du blir påkörd på ett övergångsställe för du vet ju att det kör bilar där sedan många år.

Jag flyttade till Bällsta med tro på att Bromma skulle läggas ner inom något år – för det strider ju mot allt förnuft att ha en flygplats mitt i huvudstaden. Året efter blev koncessionen förlängd till 2038. I december 2013 blev planen på expansion plötsligt offentlig efter att Malmö Aviation köpt flygplan som inte kan flygas på Brommas gamla typkategorisering.

Jag ifrågasätter starkt de människor och politiker som tror på och propagerar för cityflygplatser. Att till exempel förbjuda dubbdäck i city och samtidigt tillåta en fyrdubblad expansion av en cityflygplats är varken ett konsekvent eller relevant miljötänkande.

Ska vi behöva flytta på mer än 8 000 barn runt Bromma flygplats bara för att kunna ge dem en bullerfri miljö? Det är våra barn som är framtiden – vi måste börja tänka framåt.

Jag skulle i fortsättningen verkligen uppskatta en mer pragmatisk dialog i frågan om Swedavias planer för Bromma flygplats tillväxt.

Ewa Candell