Krogpersonal ska vara trevliga utan dricks

Svar på insändaren ”Det är skillnad på dricks och avgift” den 10 december:

Thos W vill göra klar skillnad mellan serviceavgift och dricks. Klart motsägelsefullt anser dock hen i sin slutkläm att dricks ska lämnas vid god service. Men serveringsavgiften, eller som det heter utomlands: service charge, är ju som Thos W själv påpekar inbakad i lönen.

Många människor har knappt råd att gå ut och äta och än mindre, i de fall de unnar sig ett restaurangbesök, kunna skänka dricks. Thos W:s uppmaning om att man ska stanna hemma om man är ”för snål för att lämna dricks” är direkt oförskämt mot dessa personer.

Argumentet att dricks ska lämnas vid ett trevligt bemötande är fullständigt barockt. Som om otrevlighet var norm och förväntat på restaurang. Nej tack! Serveringspersonal som inte kan ge ett trevligt bemötande utan att förvänta sig dricks – och i värsta fall dessutom betrakta en som inte dricksar som snål – har kanske valt fel yrke. Skönt om man lagstiftade mot dessa otillbörliga allmosor som lockar restaurangarbetare till ett slags tiggeri, vilket alla andra yrkesgrupper skulle vägra.

Ni som har råd att vara generösa med dricksen, överväg att ge pengarna till bättre behövande. Framför allt såhär i juletid.

Ni som inte vill eller har råd att dricksa: spara slanten till ett till skrovmål med gott samvete. Och besvara ett trevligt bemötande med ett trevligt bemötande.

Mahatma

Som om otrevlighet var norm och förväntat på restaurang.