Välj ditt område
Kristian Lönner.
Kristian Lönner.

Krönika: Shorter kung av alternativ gymmusik

Krönika Äntligen! I förra veckan tilldelades Wayne Shorter årets Polarpris. Men i motiveringen saknar jag något.
Jag läser hur jazzmusikern från Newark fått oss att bättre förstå livet och hela universum – men ingenstans nämns hans insats för folkhälsan.

För snart tre år sedan flyttade jag till en bostadsrättsförening med eget gym, men det var inte möjligheten att slippa svettas med okända människor som fick mig att för första gången i livet börja lyfta vikter. Det var chansen att ta kontroll över musikanläggningen.

För visst, jag kan springa löpband och slå på sandsäck men en gräns måste ändå dras vid att lyssna på I like to move it move it.

Min vän Karl och jag började istället utforska vad vi kan kalla för alternativ gym-musik. Efter ett par veckors famlande med skramlig 60-tals reggae och mer modern alt-country hittade vi rätt – aldrig lyfte vi så tungt i bänkpressen som till Wayne Shorters Speak No Evil.

Redan blåsintrot till Witch Hunt ger lyssnaren oanad styrka medan Dance Cadaverous meditativa intro skapar rätt fokus för ett väl utfört marklyft.

Att det är just Shorters jazz som funkar i gymmet är logiskt. I biografin Footprints beskrivs han som den ende store jazzmusikern som inte använt droger och att han vid 83 års ålder fortfarande turnerar visar på god kondition och lungkapacitet.

Den 15 juni kommer Wayne Shorter till Konserthuset för att ta emot Polarpriset. När kungen räcker över priset kommer jag att hylla honom med att ligga under skivstången.

Din bästa Stockholmsguide

Fler nyheter från Hela Stockholm

Sport

Djursholms tjejer är bäst i Sverige

Nyheter

Klart: SL fördubblar biljettkontrollerna

Bostad

Årstafältet får kvarter helt i trä

Nyheter

Kaffets väg till koppen går via Näsby Park

Debaser Medis
Nöje

Debaser stämmer staden: ”Planlöst agerande”

Nyheter

50 supersportbilar invaderar Stockholm