Kulskolan håller Manhattanklass

När jag efter många år utomlands flyttade hem till Sverige hyste jag viss skepsis mot svensk barnomsorg.

Jag hade hört om alltför stora barngrupper och begränsad kapacitet att ta till vara barns naturliga nyfikenhet för att lära dem läsa, räkna och så vidare.

Jag hörde historier om lågt föräldrainflytande och begränsad individanpassning. Jag visste att det fanns fantastiska förskolor i Sverige men var ganska säker på att den skola jag önskade för min son inte skulle finnas på Värmdö, dit vi flyttat efter lång tids storstadsliv.

Döm om min förvåning då vår son skulle börja ”föris” och vi fick en inbjudan till vad som visade sig vara en förskola i världsklass, i Gustavsberg, i Värmdö.

Redan i det första brevet anade vi att det var något speciellt med den då nyöppnade Kulskolan.

Man talade om ”ämnesdagar” med bland annat läsning, matte och engelska. En dag ägnades åt musik och yoga och en annan åt djur och friluftsliv, utomhus. När vi sedan tog kontakt fick vi ett härligt, personligt bemötande och våra önskemål angående bland annat specialkost togs emot med ett ”Självklart!”. Ett drygt år senare har vi en glad, social tvååring som kan alfabetet, räknar, ställer frågor som ”Mamma, vad heter stock på engelska?”.

När vi är ute och går känner han igen kvittret av både talgoxe och koltrast (vilket är mer än vad hans föräldrar klarar!) och varje vecka kommer han hem med nya sånger som han sjunger för oss. Viktigast av allt dock är att han stortrivs och gillar sin förskola.

Att vår son dessutom inte varit sjuk på hela vintern tackar vi personalens ständiga påminnelser om hygien och handtvätt samt det faktum att barnen sover utomhus året om för.

På Kulskolan i Gustavsberg har vi hittat en unik förskola som vi menar väl mäter sig med de vi lämnade på Manhattan.

När vi nyligen övervägde att flytta tillbaka till stan, var Kulskolan en av de faktorer som i slutänden fick oss att stanna kvar. Om svensk barnomsorg är i kris märks det i alla fall inte uppe på berget i Gustavsberg.

Anna Hultman,

Simons mamma