ANNONS

Kungahuset kräver för stora resurser

ANNONS

Monarkin går tvärs emot principen om alla människors lika värde. Hur är det till exempel förenligt med barnkonventionen att ett barn från tidiga år tvingas leva upp till att vara prins eller prinsessa, sådant som förekommer i sagor!

Att bli mediabevakad från en så tidig ålder innebär att inte få lika stort utrymme att växa upp och bli en fritänkande människa som ser att det finns möjligheter att få bli den man själv vill bli.

Vidare kräver deras privata tillställningar stora samhällsresurser som bättre hade behövts på andra ställen. Vid prins Carl Philips bröllop deltog till exempel många poliser som därmed inte kunde vara på hemorten. Jag vet från den kommun jag själv arbetar i att polisen fick avstå från att arbeta kväll på skolavslutningen.

Det känns djupt omoraliskt att prioritera ett bröllop framför tusentals människors trygghet och säkerhet på lokal nivå. Dessutom skapar det ett läge då brottslingar kan får fritt fram att begå brott.

Jag tycker att de enskilda medlemmarna av kungahuset bör ta sitt ansvar, som tänkande och bildade människor, och avsäga sig sina privilegier och titlar. Det vore det allra mest värdiga.

De reser och ser hur orättvis världen är och borde med denna kunskap vilja bidra till att minska orättvisor, inte förstärka dem. Att några människor i världen är fattiga beror ju just på vår orättvisa fördelning av resurser, ett system som kungafamiljen är med och upprätthåller med sin förmögenhet (över 300 miljoner).

Vi måste avskaffa monarkin!

Mia Eriksson, republikan

ANNONS
ANNONS