Lägg känslorna åt sidan och lyssna på fakta

Svar på insändaren ”Debattera gärna men med respekt” den 24 juni:

Våra politiker vill värna debattklimat och respekt för andras åsikter, men drar åsiktsmotståndarna över en kam genom att antyda att det mesta består av förtäckta hot och anonymt näthat.

Vi är dock många invånare som:

Inte är anonyma.

Inte kommit med mutanklagelser.

Är pålästa.

Ställt relevanta frågor som ej fått svar.

Debatter bör inte innehålla personangrepp. Men offentliga politiker torde vara vana vid att det ibland kan ske. I det här fallet vore det klädsamt om ni, i stället för att anta offermanteln, stannar upp och funderar över orsaken. Kan det bero på frustration hos medborgare som inte känt sig tagna på allvar? Att tålamodsbägaren, för vissa, till slut runnit över? Spekulationer kring varför ni inte svarar på frågor som ställs utan återkommer till samma argument och en plan som verkar förutbestämd?

För ett riktigt omtag krävs att båda sidor sätter kränkta känslor åt sidan och lyssnar på fakta och rationella argument. Att vi börjar om från början. Och då kan inte kärnfrågan vara ”utbyggnad av miljövänlig fjärrvärme i Täby”. Kärnfrågan måste vara hur stort behovet är och en förutsättningslös, respektfull diskussion om hur vi kan lösa det på miljövänligaste sätt.

Pia Norrthon