Lärare ska inte heller jobba sjuka

Svar på insändaren ”Nu är vab-karusellen i gång igen” den 15 oktober:

Så klart ett sjukt barn ska vara hemma. Absolut! Ett barn som är trött, hängigt, febrigt, magsjukt etcetera behöver kurera sig hemma. Och tyvärr är det en klick av föräldrar som av någon anledning inte ser det på detta sätt.

Men det är inte alltid samhällets chefer är så förstående för dessa vab-dagar som vi föräldrar måste ta ut, då kommunerna inte längre bistår med passning av sjuka barn. Och i takt med att barngrupperna blir större, ökar också risken för spridning av sjukdomar. Förskolarna desinficerar mycket sällan golv, leksaker och möbler när en smitta gång på gång återkommer. Detta kan man som förälder ifrågasätta.

Jag vet inte hur många gånger jag har stött på pedagoger som hostar, är snuviga, trötta och griniga. Ska inte dessa vara hemma då också tills allt är på topp? Just det, på ”topp”, för jag upplever att många förskolelärare förväntar sig att barnen ska vara pigga, glada, 100 procent friska för annars är de ”sjuka”. Barn kan också ha dåliga dagar och behöva mer från pedagogerna ibland och ­ibland mindre.

Ni gör ett fantastiskt jobb som tar hand om våra barn när vi kanske står beredda för att ta emot er på akuten, vårdar era föräldrar eller ser till så att er middag kan inhandlas etcetera. Ni behövs, vi behövs!

Småbarnsmamma