ANNONS

Låt hela Älvsjöskogen bli ett naturreservat

ANNONS

Äntligen ser Älvsjöskogen ut att bli naturreservat! Men vi anser att hela skogen bör skyddas. Naturreservatsförslaget för Älvsjöskogen är nu ute på remiss och fram till den 29 augusti har alla möjlighet att skicka synpunkter till stadsbyggnadskontoret.

Stockholms naturskyddsförening och Söderorts naturskyddsförening vill uppmärksamma alla intresserade på att cirka 40 procent av Älvsjöskogen inte kommer att skyddas som naturreservat på grund av att de styrande i Stadshuset inte tänker inkludera Östra Älvsjöskogen (skogsområdet öster om järnvägen).

Älvsjöskogen är en sammanhängande skogsmiljö, där just skogens storlek på cirka 100 hektar bidrar starkt till att höja artrikedomen och upplevelsevärdet för människor.

Järnvägen som går rätt igenom Älvsjöskogen behöver inte vara en naturlig avgränsning för naturreservatet. Det är möjligt att överbrygga järnvägen med en ekodukt, en bred bro med vegetation på, och därigenom knyta samman Östra Älvsjöskogen med övriga Älvsjöskogen, till nytta för båda djur och människor.

I stadens förslag till naturreservat benämns östra Älvsjöskogen istället som ”Hagsätraskogen”. Enligt vår uppfattning är Östra Älvsjöskogen det etablerade namnet och detta bekräftas också i Stockholms stads egen parkplan.

Enligt den naturinventering för Älvsjöskogen som tagits fram som underlag är naturvärdena högre i Östra Älvsjöskogen varför behovet av skydd även här är högst motiverat.

Skicka gärna in dina synpunkter till stadsbyggnadskontoret på förslaget om naturreservat och framför att hela Älvsjöskogen ska bli naturreservat (stadsbyggandskontoret@stockholm.se och ange ärendets diarienummer 2013-06333-55).

Skolor och förskolor i Hagsätra och Ormkärr, liksom boende där, bör också få tillgång till Älvsjöskogens naturreservat nära sig.

Einar Engström, ordförande

ANNONS

Söderorts naturskyddsförening

Beatrice Sundberg, ordförande Stockholms

naturskyddsförening

Anders Tranberg, vice

ordförande Stockholms

naturskyddsförening

Cirka 40 procent av Älvsjöskogen kommer inte att ingå i reservatet enligt förslaget. Ta med dessa också, anser skribenterna.läsarbild

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Liljeholmen Älvsjö Hägersten direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.