Låt oss prata mer om varför så många flyr

I min ungdom såg jag flyktingar flytta hit från Sydamerika. Man funderade inte så mycket på det, annat än att man förstod att de hade det svårt. De flydde från tortyr och annat elände. Mer än så tänkte jag inte. Jag var ju ung.

I dag flyr människor hit från mellanöstern för att det är eländigt där. Vi matas med eländet i korta snuttar i media, men ingen börjar en djupare diskussion om varför de flyr.

Är inte detta märkligt? Varför diskuterar vi inte varför dessa eländen uppstår? Om vi förstod det skulle vi kanske kunna stoppa flyktingströmmar i framtiden.

Jag har själv en uppfattning om en orsak till dessa strömmar. En sökning på ”regime change” visar vilket landet var som inte gillade den folkvalda regeringen i Chile.

Samma land har sett sig nödgade att ”påverka” regeringar i flera andra länder i Sydamerika. Och det har länge jobbat på att ändra regimer länder som Afghanistan, Iran och Syrien. En effekt har blivit flyktingströmmar.

Vad gäller dagens flyktingar från mellanöstern räcker det att minnas hur 9/11 lade grunden till att samma land gick in i Irak. Efter det tog destabiliseringen av mellanöstern fart.

Men detta är inte hela historien. För den andra delen behöver vi minnas Eisenhowers berömda avskedstal 1961 där han varnade för det industriell-militära komplexets makt. Osäkerhet skapar behov av vapen.

På svt.se kunde vi nyligen läsa rubriken ”Mellanöstern: Krigen leder till enorma vapenköp.”

Eländet skapar inte bara flyktingströmmar, det skapar också en marknad för vapen.

Vi ser eländet och alla stackars flyktingar. Men varför diskuteras inte roten till det onda – det som orsakar flyktingströmmarna?

Vårt stora land i väst ägnar sig åt ”regime change” och skapar en stor marknad för vapen. Är det inte märkligt att sådant inte diskuteras? Varför är vi i dag så ytliga i vårt tänkande?

Vad jag saknar dig Olof Palme.

Stefan Sigfried

Författare till boken Att återta hjärtat i politiken

Skribenten frågar sig varför inte fler funderar över orsakerna till att så många människor tvingas fly sina hemländer.arkivfoto

”Vi ser eländet och alla stackars flyktingar. Men varför diskuteras inte roten till det onda – det som orsakar flyktingströmmarna?