Lotta sommarjobben riskerar ungas framtid

Rensa ogräs eller plocka skräp är vanliga sommarjobb som ungdomar kan göra.  arkivbild
Rensa ogräs eller plocka skräp är vanliga sommarjobb som ungdomar kan göra. arkivbild

I dagens skolsystem får alla gymnasielever nästan samma teoretiska utbildning, just för att alla ska ha samma chanser till ett arbete. Men utopin bleknar när man får uppleva hur läget är för dem som med ”bara” gymnasieexamen i bagaget försöker komma ut på arbetsmarknaden.

För mig som snart ska börja 2:an i gymnasiet och fortfarande bor hemma hos mina föräldrar är det inte pengarna det handlar om. Jag klarar mig utan nya kläder och kebab. Men det jag inte klarar mig utan är erfarenheterna jag får av ett jobb. De erfarenheter jag ska skriva på min cv bredvid min utbildning när jag söker jobb senare i livet.

Inte ska staten hosta upp sommarjobb till alla ungdomar i Sverige. Jag menar att de ungdomar som faktiskt tar sig tid för skolan och vill skaffa sig arbetslivserfarenhet inte ska behöva lägga sina chanser i händerna på slumpen. Det är inte schysst att ungdomar som har både viljestyrka och kapacitet till sommarjobb aldrig får en ärlig chans att visa en arbetsgivare sin kompetens.

Att den som hade tur i sommarjobbslotteriet får ett försprång är ett problem. Då är det inte säkert att personen har högst kompetens, bara mest tur. I slutändan är inte betygen i skolan som avgör om man får ett jobb i framtiden. Risken är stor att detta gör att det inte kommer att finnas ork till skolan. Och då är både vi och arbetsgivarna illa ute.

I grundskolan gör man prao i två veckor. Man kan enligt lag börja jobba när man har gått ut grundskolan, men det är ologiskt att de 99 procent som väljer att satsa tid på sin utbildning inte gynnas. Ersatte man dessa onödiga veckor i 8:an med riktigt arbete i gymnasiet skulle flera studenter ha bättre chanser att få jobb.

När jag får rösta kommer jag i alla fall rösta för fler chanser till arbetsträning även på teoretiska gymnasieutbildningar. För än större incitament att ta sig igenom gymnasiet helt enkelt.