ANNONS

Marknadshyror är bara bra för fastighetsägarna

ANNONS

350 000 unga mellan 20 och 27 år saknar eget boende. 140 000 unga bor ofrivilligt hemma. Hyresgästföreningen har gett Ramböll i uppdrag att göra ett scenario för hur marknadshyror skulle slå mot hyresrätterna i Stockholm.

I Hägersten-Liljeholmen skulle hyrorna öka med cirka 70 procent räknat på 65 kvadratmeter. En sådan lägenhet som i dag har en hyra på 7 500 kronor i månaden skulle kosta 13 500 kronor med marknadshyra.

Lägst andel unga med eget boende har Stockholm med 49 procent. Genomsnittshyrorna i Stockholm skulle höjas med 67 procent och i länet med 40 procent.

Andra effekter blir att besittningsrätten avskaffas, kostnaderna ökar för vräkningar, försörjningsstöd, bostadsbidrag och flyttkostnader med 170 miljoner kronor och pendlingskostnader på 972 miljoner kronor.

Samhällskostnaderna för Stockholm skulle bli två miljarder kronor per år.

Vinnare är Fastighetsägarna som får 17,8 miljarder kronor per år i tillskott. Fastighetsägarna och Centerpartiet förespråkar en friare hyressättning på väg mot marknadshyror. Det finns ingen majoritet i riksdagen för marknadshyror. Och resultatet av Rambölls undersökning talar sitt tydliga språk.

Marknadshyror göder den organiserade brottsligheten med ökad svarthandel med hyreskontrakt, penningtvätt och svartmäklare. Det är ett gift i samhällskroppen.

Bengt Sundell

ANNONS