Med hörlurar är ni ett lätt byte för ficktjuvar

Bli mer försiktiga och undvik att bli ett lätt offer för ficktjuvarna, tipsar skribenten.
Bli mer försiktiga och undvik att bli ett lätt offer för ficktjuvarna, tipsar skribenten.

Lördagen den 20 februari skulle jag och min man åka med tunnelbanan/Hornstull till Gamla stan. När vi kommer ner för trapporna ser jag tre män stå utanför Pressbyrån. Precis när vi passerar männen så stöter den ena busen armbågen i den andra busen och nickar mot en tjej i 30-års åldern.

Tjejen har sin handväska hängande över axeln och musik i öronen, hon varken hör eller ser. När jag ser att männen går efter henne och en utav dem tänker stoppa handen i hennes väska eller ficka så börjar jag springa efter dem och skriker: ”Ficktjuvar!”

De blir förstårs rädda när de hör mig och börjar också springa. Men tjejen som höll på att bli rånad märkte ingenting utan traskade lugnt på. Jag försökte få hennes uppmärksamhet men det gick inte. Hon var i sin egen värld.

Nu vill jag varna alla som går omkring med musik i lurarna. Ni är ett lätt offer. Jag vill även varna er som har saker löst i fickorna.

Veckan innan ungefär på samma ställe kände en bekant till mig att någon började gräva i hans fickor. Mycket riktigt, bakom honom stod tre män beredda att springa iväg med hans busskort som låg i fickan. En knuffar, den andre tar och den tredje springer iväg med bytet. Men denna gång lyckades de inte.

Efter händelsen med tjejen ringde jag polisen men vad skulle de kunna göra? Jag hade varken några tjuvar eller offer att visa upp. Där emot sa de att folk måste ta mer ansvar, vara mer försiktiga, undvika att bli ett lätt offer och det kan jag hålla med om.

Clary