Med oss kommer samarbetet i Hammarbykyrkan återupptas

I våras skrev Lokaltidningen Mitt i om Skarpnäcks församlings oväntade uppsägning av det mer än 20-åriga samarbetet med den ideella EFS-förening som driver verksamheten i Hammarbykyrkan på Hammarbyhöjden. Uppsägningen innebar att alla församlingens resurser i Hammarbykyrkan drogs in den 1 juli i år – men verksamheten i Hammarbykyrkan drivs trots allt vidare av EFS-föreningen.

Hammarbykyrkan får genom denna uppsägning inte längre del av kyrkoavgifterna till församlingen. Medlemmarna i föreningen måste därför i stället med egna privata medel både finansiera kyrkan och de anställda för att kyrkan ska fortleva.

Uppsägningen av avtalet har vållat stor förvåning för att inte säga bestörtning.

Politiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK) vill behålla samarbetet i Hammarbykyrkan. POSK har i Skarpnäcks församling den längsta namnlistan, en lista med mycket kompetenta och engagerade personer som spänner över olika åldersgrupper och sociala sammanhang.

En framgång för POSK borde kunna öppna för ett återupptaget samarbete i enlighet med den tydliga samarbetsvilja som finns i Hammarbykyrkan. Kanske inte i samma former som tidigare – men i alla fall på ett sådant sätt att församlingen erkänner Hammarbykyrkans roll i församlingen och åtminstone ekonomiskt bidrar till att det omfattande arbete på Hammarbyhöjden, som samarbetet hittills inneburit, kan återupptas och utvecklas.

Carl-Olof Strand