Miljösmart med fler infartsparkeringar

Täby behöver fler infartsparkeringar, anser signaturen ”LAE”.
Täby behöver fler infartsparkeringar, anser signaturen ”LAE”.

Några funderingar runt miljön, bilåkandet kontra kollektivåkande. Bil kommer vi att ha många år framöver. Förmodligen två bilar per hushåll. För att minska bil­åkandet så behövs bra kollektivtrafik. Bekvämlighet kommer att bli styrmedlet för åkandet.

Vid nyproduktion av lägenheter så planeras få parkeringsplatser per lägenhet. Vad göra om man vill åka kollektivt? Jo, parkera på infartsparkering. Nya områden som Västra Roslags Näsby och ­Galoppfältet, där få, om ens ­någon, infartsparkering är planerad, kommer att fyllas med närboendes bilar. Alternativt åka bil hela vägen till arbetet. ”Miljösmart” styrning av planerarna.

Nya områden som Västra Roslags Näsby är idealiska för infarts­parkering. Galoppfältet är också en bra plats för infartsparkering. Det låter som om man planerar dessa områden bara för dem som kommer att bo i dessa områden. Jag tycker man också ska tänka på oss Täbybor som inte bor lika nära bra kollektivtrafik. Vi som måste ta oss till bra kollektivtrafik. Infartsparkeringar behövs i stort antal. Att man ska åka bil från södra Täby till Arninge för att infartsparkera verkar inte speciellt miljösmart.

Tänk på alla föräldrar som ska lämna barn på olika håll på morgonen. Var lämnar de sina bilar? På infartsparkering om det finns ledig plats, annars blir det till att ta bilen hela vägen till arbetet. Kanske också en medveten ”miljö­smart” styrning av planerarna.

Omstigning från bil till kollektivåkande eller tvärtom är också viktig. Vid ombyggnaden av trafik­platser som motorvägen-Centralvägen och motorvägen-Bergtorpsvägen så är det viktigt att det finns platser för bilar att vänta på resande med kollektivtrafik. Tänk scenariot att du får din äldre släkting, som har svårt att gå, på besök. Kommer med buss från Österåker och som du hämtar med bil. Har du ingenstans att ställa bilen i väntan på bussen så blir du ju tvungen att åka till Österåker och hämta släktingen. Återigen en ”miljösmart” styrning av planerarna.

LAE

Nya områden som Västra Roslags Näsby är idealiska för infarts­parkering. Galoppfältet är också en bra plats för infartsparkering.