Mitt barns viktigaste skolår blev en mardröm

Skolvalet blev en kalldusch.

Arg, besviken, övergiven, ledsen, förbannad, försvarslös, maktlös. Det är några av de känslor som cirkulerar hos föräldrar till ett barn i årskurs 1. Ett barn vars första skolår kantats av händelser som krossat barnets förtroende för vuxenvärlden och skolväsendet.

Som förälder är jag ledsen att vi valde en kommunal skola. Men ska man tvingas välja en friskola om man vill ha grundläggande rättigheter som kvalitet, säkerhet, trygghet och god utbildning? Borde inte detta vara grundstenar för den kommunala skolan?

Tydligen inte. Inte på den skola mitt barn går på, eller gick på fram till nyligen. På barnets skola är det absolut inte säkert eller tryggt. Rätt som det är kan en kniv fara i huvudet på barnet medan det äter lunch i matsalen. Det hände mitt barn. Eller så kanske barnet blir kallad ”skitunge” av sin lärare.

Ovanstående är bara en droppe i havet av allt som skett. Det allra sista som hände mitt barn var att hen blev nerslagen på marken och fick ta emot sparkar av fyra andra barn, utan en enda reaktion från de vuxna. Detta skedde helt oprovocerat på skolgården, ivrigt påhejat av andra barn. Den som ingrep var barnets pappa som kom för att hämta barnet.

För förtydligande, detta handlar om en grundskola årskurs 1–6.

Jag är fruktansvärd rädd för vad som kommer att hända med dessa barn i framtiden? Mitt barn är så påverkat att hen inte vågar sova ensam i sitt rum om nätterna längre, då hen drömmer mardrömmar om det som skett på skolan under dagarna. När hen ser märkena på sin kropp kallar hen sig själv ”monster”.

Hemskt eller ej, detta är läget som personalen på mitt barns skola har blundat för. Nu har det gått ett och ett halvt år och inget händer, eller jo, mobbingen och våldet blir grövre för var dag som passerar.

Hur långt ska det behöva gå innan den vuxna världen sätter stopp och något verkligen händer? Är det inte dags för skolorna och dess ledning att ta sitt ansvar? Vilka signaler skickar man ut till barnen när man tillåter mobbningen pågå och när dessutom lärare blir delaktiga?

Otrygga föräldrar

Alla skolor borde vara trygga för barnen och ge en god utbildning, menar insändarskribenten.arkivbild

Ska man tvingas välja en friskola om man vill ha grundläggande rättigheter som kvalitet, säkerhet, trygghet och god utbildning?