Mobbade barn i Tyresö behöver också ditt stöd

Öppna ögonen, se och stötta de som mobbas, uppmanar insändarskribenten.
Öppna ögonen, se och stötta de som mobbas, uppmanar insändarskribenten.

Studier och statistik visar att 648 av Tyresös barn mobbas, 121 av dem mobbas långvarigt. 121! Ett slag, några glåpord, lite spott eller långvariga psykiska påhopp.

1593 barn ringde förra året till Bris för de ville ta sina liv, 66 barn mellan 0-19 år lyckades 2011 med att ta sina liv. Ensamma gjorde de slut på sin psykiska ohälsa. Organisationen Friends gör ett stort och bra jobb men det räcker inte. Bris svarar mängder av barn men alla ringer inte.

En del lärare gör underverk – andra blundar. En del föräldrar bryr sig ofattbart mycket medan andra mobbar även när de är vuxna.

Sjukvården saknar resurser och politiker gör inte tillräckligt, men kan de göra mer? Skapa mer rutiner, ge klara tydliga regler och riktlinjer, vara mer närvarande i skolor och fritidsmiljöer.

Det är inte svårt att upptäcka den som är mobbad, det är inte svårt att ingripa. Men det är svårt att erkänna, en del har svårt att inse att det sker.

Alla har vi tydligen undanflykter att rädda liv. Så vad är alternativet? Vad är priset som vi är redo att betala för att vi ska kunna fortsätta blunda? Ett liv? Två liv? Eller kanske 100 barn?

Se dig omkring, den som sitter bredvid dig i klassrummet, eller din granne, eller ditt egna barn, eller han som alltid står ensam vid gungorna, han som de skriker på i gympan eller han/hon som står bakom dig när du veckohandlar.

Det enda som behövs är att vi ställer oss på den utsattes sida, den som vill vara annorlunda, den som uppfattas som konstig, den som väljer en egen väg, den som vågar vara sig själv.

Det enda som krävs är att en som ställer sig på hennes eller hans sida, det börjar med en. Då kommer fler att följa. Jag kommer! Gör du? Det börjar med en.