Mobbningen förstör livet för många barn

Är det överhuvudtaget någon idé att göra insatser för att minska eller motverka mobbningen i skolorna och utanför?

Insatserna verkar ju inte göra någon nytta. Själv ser jag ingen skillnad jämfört med när jag gick i skolan för cirka tio år sedan.

Jag vet att tio år inte är lång tid, och att det tar tid att lösa problem.Men mobbning är en så viktig fråga att riktigt drastiska insatser behöver sättas in, och det nu. Och resurser mot mobbning måste få kosta pengar.

Att inte satsa pengar på att stoppa mobbningen kostar i stället liv. Är det inte nödvändigt att vi betalar för att behålla unga vid liv? Att vi betalar för ungas välmående? Vi måste i alla fall försöka.

I en klassisk mobbningsituation får mobbarna en, två eller tre tillsägelser – och sedan är det offret som får flytta.

Men tyvärr kan man inte flytta ifrån sina problem. Man kan inte flytta ifrån sin kropp, sina känslor, sitt psyke.

Har man en gång blivit mobbad så hjälper det inte om man flyttar från Ludvika till Kiruna eller till Washington. För känslorna följer med i flytten, tillsammans med all annan bråte i flyttlådorna, och plockas så småningom upp de också.

Vi borde, eller måste, sätta in insatser, och det tidigt i skolan, till exempel i form av människor som kommer och pratar och informerar om mobbning.

Det är en början. Program på tv som talar om mobbning, och inte minst nätmobbning, i all ära, men det vi och våra barn ser på tv är inte verklighet på samma sätt som när en människa står och ser dig rakt i ögonen och berättar om konsekvenserna av mobbning.

Vad tycker ni? Har jag fel? Borde inte mera göras?

Jag vet att en del redan görs för att bekämpa mobbning, men större insatser är nödvändiga för att göra skillnad.

Rebecca

Skribenten anser att kraftfulla insatser måste sättas in mot mobbning i våra skolor.arkivfoto

I en klassisk mobbningssituation får mobbarna en, två eller tre tillsägelser – sedan är det offret som måste flytta.