Mosstorpsbacken kan utvecklas för vinterlek

Fram till ett par deccenier sedan var Mosstorpsbacken i Roslags-Näsby en riktig metropol för slalom och annan vinterlek. Då fanns både släplift och belysning på platsen, och för oinitierade kan nämnas att det var här som Täby slalomklubb en gång startade upp sin verksamhet. Backen har ett bra geografiskt läge mot norr, vilket innebär mer skugga som underlättar preparering av snön.

Men nu är det många år sedan backen överhuvudtaget sköttes om. I dag används backen för pulka­åkning snörika vintrar. Belysningen och liften försvann dock för många år sedan och det är nu länge sedan kommunen tog sin hand ifrån platsen.

Men vi tror att det med ganska små medel skulle kunna gå att återigen göra Mosstorpsbacken till ett centrum för vinterlek, en populär samlingsplats för alla vinterälskare i Täby. I början av säsongen behövs det förstås göras konstsnö, men då kan man låna in snökanoner. Ett rundskidspår på ängen nedanför behöver prepareras efter snöfall, en enkel släplift behöver införskaffas och liftspåret röjas upp. Belysningen måste också uppgraderas, men allt detta kan med all säkerhet ”driftas” av samma entreprenör som idag sköter om spåren vid Skavlöten och Ensta så bra? Möjligen kanske Täby slalomklubb är intresserade av föreningsdrift av backen?

Enkla insatser skulle alltså kunna förbättra förutsättningarna för både skidåkare och pulkaåkare. Kanske skulle även ”Snöstjärnan” för längdskidåkning kunna arrangeras på ängen, och många andra former av vinterlek kunna utvecklas på platsen. Ett vinterlekstadion vid Mosstorpsbacken skulle i första hand förstås vända sig till yngre barn och skulle under dagtid kunna vara ett populärt utflyktsmål för skolor och förskolor. Kanske kan Friluftsfrämjandet vara intresserat av att ansvara för området?

Om vi gemensamt använder våra kreativa idéer kring detta skulle Täby kommun utan allt för stora insatser kunna medverka till något som både kan vara ett föredöme för andra kommuner och till glädje för många Täbybor vintertid.