ANNONS

Museet går med vinst trots vad MP påstår

Ett fynd som kan komma från Slaget vid Baggensstäket.
Ett fynd som kan komma från Slaget vid Baggensstäket.
ANNONS

Svar på insändaren ”Låt kommunen driva nya slagfältsmuseet” den 4 februari:

Miljöpartiet fortsätter att skriva ner HAMN-museet i Fisksätra. Det börjar bli lite tjatigt och det är ju inga nya argument som framkommer heller.

MP tror inte på museet med dels den historiska delen och dels den del som handlar om Fisksätras och Fisksätrabornas berättelser. MP tror inte heller på konceptet restaurang och utbyggd småbåtshamn och marincentrum i samma hus. Det må så vara, olika åsikter berikar ju debatten. Men från vår och alliansens sida så bejakar vi denna satsning. Vi tror den kan slå väl ut och ge ett lyft för både Fisksätra och Nacka som helhet.

Genom beslutet i kulturnämnden den 15 januari gör vi det möjligt för en entusiastisk entreprenör att driva museet. Entreprenören har jobbat i branschen i många år och har ett stort kontaktnät och många idéer för hur verksamheten kan utvecklas och förnyas kontinuerligt. Han har också etablerat ett samarbete österut i Baltikum och Ryssland.

I Ryssland finns ett stort intresse för historia och sitt lands förflutna och många ryssar besöker Stockholm ofta och kommer säkert att göra ett besök på Sveriges första slagfältsmuseum där ryska trupper spelade roll. Vi tror inte att kommunen är bäst på att driva museum. Det ska kunnigt folk i branschen göra. Och nu när vi har en duktig entreprenör som vill göra det och tror på den ekonomiska kalkylen så är vi naturligtvis beredda att ge honom den chansen. Men det vill uppenbarligen inte Miljöpartiet. Det är tråkigt, tycker vi.

Vår bestämda uppfattning är att HAMN i Fisksätra marincenter inte är och inte heller kommer att bli någon ”gökunge”.

I kulturnämndens bokslut för 2013 noterar jag att HAMN går med överskott på 1,1 miljoner kronor. Alltså något helt annat än vad MP vill ge sken av.

MP föreslår att snabbt kunna växla över till ett allmänt upplevelsekoncept i Fisksätra. Det är ett helt annat upplägg.

Det kan ju kanske vara möjligt i framtiden men då i någon annan lokal i Fisksätra. Men det skulle inte vara gratis på något sätt!

ANNONS

Hans Peters (C), ordförande Nacka kulturnämnd.

Christine Lorne (C), ersättare Nacka kulturnämnd

ANNONS