ANNONS

”Mycket är faktiskt bättre nu än förr”

askkopp på bord
Ett minne blott – nästan.
Svenskar har i allmänhet fått ett rikare liv – i flera bemärkelser – jämfört med 30 år sedan, skriver insändarskribenten.
ANNONS

Det sägs att de äldsta hieroglyferna man funnit handlar om att det var bättre förr. Det är mänskligt att vara nostalgisk.

Men om man jämför de senaste två decennierna med 1960, -70 och -80-talen ser man att väldigt mycket trots allt har blivit bättre.

Från 1960-talet fram till kraschen i början på 90-talet hade vi nästan inga real-löneökningar, vi hade skenande inflation på typ 600 procent, boräntor som steg från 5 upp emot 20 procent, monopol, regleringar och statligt ägande utan nyttig konkurrens.

Vi hade matpriser som tog en tredjedel av lönen, slentrianmässiga förtidspensioneringar och nedbrytande långtidssjukskrivningar, dålig medvetenhet om natur och miljö och hälsa (cigarettrök precis överallt).

Skattetrycket ökade från att vara lägre än genomsnittet i OECD-länderna till att bli destruktivt högt. Den offentliga sektorn blev ”offantliga sektorn”, vilket inte ens världens högsta skatter kunde finansiera.

Sverige gick från att vara ett av världens rikaste länder till att bli ett av Europas fattigaste. Sysselsättningen inom den privata sektorn ökade inte alls.

De senaste 20 åren har vi haft höga reallöneökningar, nästan ingen inflation, extremt låga räntor, avregleringar och fri företagsamhet med välgörande sund konkurrens, lägre matpriser, en bättre förståelse för natur, miljö och hälsa, ett helt enormt utbud av varor och tjänster till låga priser.

Vi slipper numera köa i flera timmar på apotek, postkontor, vårdcentraler och systembolag, vilket var en stor del av livet förr.

Och som naturvän gläds jag åt att man återigen kan se havsörn och säl i Stockholms skärgård. Till och med vargspår om man har tur.

ANNONS

Henrik Schill, 60-talist

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.