ANNONS

Myten om den pangade rutan

Att kriminalisera skulle inte minska brottsligheten, menar insändarskribenten.
Att kriminalisera skulle inte minska brottsligheten, menar insändarskribenten.
Insändarskribenten är kritisk till "broken windows"-teorin.
ANNONS

SL:s ordförande Kristoffer Tamsons, har flera gånger gått ut och förordat ”broken windows”-teorin.

Den innebär att man genom att kriminalisera och gå hårt åt plankning, tiggeri samt ringa narkotikainnehav kan komma åt grov brottslighet. När denna politik genomfördes i New York så började brottslig­heten minska, och har gått ner 90 procent sedan dess.

Men bara för att två saker sker samtidigt så beror inte den ena på den andra. Amerikanska städer som San Diego har haft en liknande brottsutveckling utan ”broken windows”. Utgångspunkten på 1990-talet var extrem – det är som vi skulle ha 25 mord för varje mord som sker i Sverige. Men crackepidemin tappade fart och samhället blev aningen tryggare.

Fortfarande begås dubbelt så många mord per invånare i New York jämfört med Stockholm. Och inget tyder på att hårdare tag mot de som har minst pengar skulle minska mord eller andra brott.

Plankning exempelvis blir ett problem i låginkomstområden när månadskortet hela tiden höjs. Att införa fri kollektivtrafik, som i Tallinn, skulle lösa problemet.

Att kriminalisera skulle inte minska brottsligheten, utan – som i New York – skicka in väldigt många i det juridiska systemet vars främsta brott är att de inte haft råd med biljett.

Frihetsälskaren