ANNONS

”Mer närproducerad mat till Lidingöborna”

Maten som serveras i stadens verksamheter bör vara närproducerad anser C.
Maten som serveras i stadens verksamheter bör vara närproducerad anser C.
Vi ställer höga krav på våra bönder för att maten maten ska vara näringsrik, miljövänlig och närproducerad.
Men när vi ska upphandla mat som serveras till våra barn på skolor, på våra äldreboenden och till LSS-verksamheter så så ställer vi inte samma krav. Är inte det konstigt?
ANNONS

Om en svensk bonde fött upp en gris på samma sätt som görs på andra håll i världen, hade han nog inte fått driva sin bondgård länge till. Vi i Sverige kan vara stolta över att vi ställer höga krav på att djuren ska ha ett bra liv, där grisen har knorren kvar på svansen och gott om plats att böka runt i och så lite antibiotikaanvändning som möjligt. Många är vi nog som dessutom har läst om de larm som slagits om hur svenska bönder krisar. Här har Lidingö stad en möjlighet att slå två flugor i en smäll. Vi kan både se till att ge Lidingöborna god och hälsosam mat, samtidigt som vi stöttar våra svenska bönder. Tyvärr tar man inte den här möjligheten.

Centerpartiet har lagt en motion som skulle uppnå just detta. Med en ny livsmedel- och måltidspolicy som ställer krav på att maten ska vara närproducerad för att få serveras i stadens verksamheter. Närodlad mat innebär dessutom kortare transportsträckor för maten, som i sin tur innebär både minskad miljöpåverkan och näringstapp. När maten inte tillagats på en plats, frusits ned och transporterats långa sträckor till en annan, smakar den dessutom godare.

Vi vill nog alla att maten som serveras i stadens verksamheter ska vara god, näringsrik, miljövänlig och närproducerad. Lidingös politiska majoritet hade ett gyllene tillfälle att fördjupa arbetet för att uppnå detta. Tyvärr valde man inte att höja ambitionerna för kvalitén på stadens mat den här gången. Vi i Centerpartiet hoppas att man ändrar sig.

Patrik Buddgård (C)

Fredrik Wesslund (C)

Lotta Morger (C)

Christina Wahlström (C)

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.