Negativa kolleger kan förstöra en arbetsplats

Jag har arbetat i några år som vikarie och fastanställd inom vård och omsorg, på ett par olika vårdföretag. Jag arbetar med olika typer av funktionshinder och har även privat erfarenhet inom området.

Vissa vårdföretag har fått lägga ner. Andra är i ekonomisk kris.

En mycket viktig faktor inom alla företag är personalen. Arbetsgivarna anser att utbildning och erfarenhet är viktigt och en bra merit. Men samarbetsförmåga och en positiv inställning borde vara precis lika viktiga.

Det talas om att förhindra mobbning på arbetsplatserna. Men jag har stött på många som mår dåligt på sitt arbete. De orkar inte mer, har blivit sjukskrivna eller vill bli det.

Det är tufft att komma in i och arbeta i en negativ miljö, med kolleger som ser det mesta negativt. Man ger kritik, men aldrig positiv feedback.

Om det blir för mycket negativt tänkande i verksamheten, kring vårdtagare, anhöriga, övrig personal, etcetera, skapas en ond cirkel av negativ och tråkig stämmning.

Och har man en gång en negativ attityd till en person, så fortsätter relationen till den personen att vara negativ.

Det finns människor med behov att ”stå över” andra och som ”vet bäst”. Med den attityden hindras övrig personal från att få säga sin mening. Det är oftast ingen idé, man når inte fram.

Det kan vara svårt att komma in i en arbetsgrupp där det finns starka band. Vissa vuxna har behov av en ”bästis” på arbetet, med följden att andra arbetskamrater hamnar utanför.

Men jag har också jobbat på ställen där man välkomnat mig med öppen famn. Man samarbetar, tar fram det positiva hos varandra och hjälper varandra. Här kan personalen få blomstra. Man visar respekt, stärker varandra och har en positiv attityd till andra anställda, oavsett om de är chefer, arbetsledare eller kolleger.

Anhöriga och föräldrar märker när det blomstrar – och kommer att välja det bästa företaget.

Jag önskar alla en härlig arbetsstart i höst.

Tack till er positiva medarbetare.

Kollegan

Dåliga attityder får många att må dåligt på jobbet. Därför är det så viktigt att inte hamna i negativa spiraler, menar skribenten.arkivbild

Jag har stött på många som mår dåligt på sitt arbete. De orkar inte mer, har blivit sjukskrivna eller vill bli det.