Nej, det handlar inte om cynism

Svar på insändaren ”Historie­- löst och cyniskt Alliansen” den 17 februari:

I ett möjligen vällovligt, men okunnigt debattinlägg väljer Feministiskt Initiativ i Solna att tillskriva mig och alliansen åsikter som vi inte har; att vi är antiziganister och cyniska.

Samtidigt som Fi:s insändare publiceras vräks ett 50-tal romer av polis på Sergels torg i en kommun där Fi sitter i majoritet med de rödgröna.

Att möta romers utsatthet vid mataffären eller t-banan väcker känslor. Fi hävdar att staden inte tar ansvar för de romer som vistas här. Det är fel. Staden har uppsökande verksamhet och vid akut nödsituation erbjuds bistånd till mat, logi eller hemresa om personen saknar egna medel. Är man orolig för någon ska man alltid kontakta socialtjänsten.

Det kan låta tufft men som EU-medborgare får man inte åka till ett annat land och dra nytta av det sociala biståndssystemet där. Varje EU-land har ett ansvar för sina medborgare. Rumänien har nu börjat använda de EU-medel som finns tillgängliga. Det är bra och olika frivilligorganisationer gör viktiga och bra insatser.

Häromveckan träffade jag regeringens samordnare i frågan. Solna tar sitt ansvar, men ytterst har Rumänien ansvar för att bryta diskrimineringen av sina medborgare och stärka deras livsvillkor.

Arion Chryssafis (M) Socialnämndens ordförande