ANNONS

Nej-sägare hjälper inte våra nyanlända

Patri Salonen vill att Haninge satsar på ett bättre mottagande av nyanlända.
Patri Salonen vill att Haninge satsar på ett bättre mottagande av nyanlända.
ANNONS

Moderaternas Sara Sixten efterfrågar en ny politik för integration i Mitt i Haninge den 25 augusti. Hon menar att fler måste dela på ansvaret samtidigt som hon inte presenterar några förslag för att förbättra situationen.

Vi menar att alla kommuner och EU-länder har ett ansvar men i stället för att stirra sig blind på andra vill vi jobba konkret för att utveckla Haninges arbete.

Förfärliga saker sker i vår omvärld. 50 miljoner människor är på flykt, majoriteten av dem inom sina egna hemländer eller omkringliggande länder. Några av dessa lyckas ta sig till Europa och till Sverige. Ingen kan påstå att vi inte har en stor samhällsutmaning att hantera.

Kommunfullmäktige i Haninge beslutade därför i våras om ett avtal med länsstyrelsen och Migrationsverket för mottagande och bosättning av 98 nyanlända. Beslutet innebar att en plan för fler lägenheter tas fram så att män-niskor snarast möjligt kan lämna de anläggningsboenden som finns ute i landet efter att man fått uppehållstillstånd.

Förutom detta beslutade kommunfullmäktige om att kommunens mottagande av nyanlända ska förbättras och utvecklas, och våra kommunala insatser än tydligare samordnas. Detta så att vi kan få ett mottagande där människor blir omhändetagna men samtidigt får förutsättningar att snabbt komma i egenförsörjning och bli en del av samhället.

Moderaterna valde tillsammans med Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna att rösta nej. Vi måste som politiker kunna ha flera bollar i luften samtidigt. Vi måste kunna stå för öppenhet och erbjuda människor en fristad, och samtidigt vara öppna med att stora flyktingströmmar medför ett moraliskt ansvar såväl som en samhällsutmaning.

Samarbetskoalitionen bestående av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet har lagt konkreta förslag för att förbättra mottagandet och integrationen.

Att då som Moderaterna säga att man är orolig och samtidigt rösta emot förslag som innebär ett bättre mottagande funkar inte.

Petri Salonen (C) kommunalråd med ansvar för sociala frågor

ANNONS

Beslutet innebar att en plan för fler lägenheter tas fram så att människor snarast möjligt kan lämna de anläggningsboenden som finns ute i landet efter att man fått uppehållstillstånd.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.