Nej, sprutbytet fungerar inte bra

Dagens Nyheter skriver att sprutbytesverksamheten vid S:t Göran, jag citerar, ”fungerar bra och är välbesökt”.

Det kan man naturligtvis skriva om man inte bor granne med kliniken. I skrivande stund sitter två personer på berget nedanför S:t Göran och injicerar. På samma bergsknalle sprang tidigare idag några barn omkring och lekte, och precis i närheten går en gångväg där folk rastar sina hundar.

Jag var själv och lyssnade på information om att sprutbytesverksamheten skulle starta. Många var upprörda, speciellt barnfamiljer såklart, men närpolischefen försäkrade alla om att det inte skulle bli några större problem. Narkomanerna skulle bara hämta nålar, sedan försvinna från området …. Vilket vi har fått otaliga bevis på att de inte gör.

Dessutom skulle vi bara ringa så skulle polisen komma. Jag ringde idag två olika nummer som vi fick på informationsmötet. Ett av numren var det bara mobilsvar på. Och 114 14 hade en kö på elva personer, så när jag kom fram hade narkomanerna försvunnit.

Jag kan för mitt liv inte begripa hur samhället kan bidra till narkotikaanvändning! Dessutom även till brottslig verksamhet – det är knappast troligt att sprutnarkomaner har en vanlig anställning, utan försörjer sig på diverse brott.

Självklart ska dessa personer få hjälp att komma ur sitt missbruk, men inte med hjälp av nya nålar!

Patrick