ANNONS

”Njut av din mat med gott samvete”

Avokadosmörgås Vegetariskt; Grönt; Vegetariskt påskbord; Trädgårdskafeet Ulriksdal; vegotrenden; Solna
Grönt är skönt.
Både du och jorden kommer att må bättre av att du väljer grönt på tallriken.
Det menar en insändarskribent.
ANNONS

Vill du ha bättre hälsa och samtidigt värna om miljön och klimatet rekommenderas du minska din köttkonsumtion. Framförallt av nötkött som globalt bidrar med hela 18 procent av alla växthusgaser.

En portion nötkött har lika stor negativ klimatpåverkan som 50 vegetariska portioner med lika mycket protein och annan näring.

Det är vidare en felaktig myt att vi behöver få i oss animaliskt protein. I kostrekommendationerna från bland andra Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten uppmanas vi att minska vår konsumtion av livsmedel som kött, feta mejeriprodukter och ägg, samt öka vår konsumtion av växtbaserade livsmedel. Rekommendationen är max 500 gram tillagat rött kött per vecka.

Undersökning efter undersökning visar att vegetarianer bland annat har bättre hjärtkärl-hälsa, lägre kolesterolvärden, lägre blodtryck och lägre risk för tjocktarmscancer än blandkostare.

Världscancerfonden rekommenderar den som vill minska sin risk för cancer att äta en kost huvudsakligen från växtriket.

Förutom de väl dokumenterade positiva hälsofördelarna, kan vi äta den växtbaserade maten med gott samvete då vi vet att vi inte bidragit till det lidande som djuren tyvärr tvingas utstå i modern djurindustri och slaktprocesser.

Du som ändå vill äta kött någon gång ibland, rekommenderas att välja svenskt naturbeteskött, viltkött eller ev kravmärkt kyckling, som alla har något mindre negativa konsekvenser för klimatet.

Frisk vegetarian 
sedan 40 år


Källor: WWF Världsnaturfonden, Livsmedelsverket, Folkhälsomyndigheten, Läkare för framtiden, och Världscancerfonden.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.