Min lokala hjälte

Nordostborna behöver utbyggd Roslagsbana

Miljöpartiet har länge drivit på för en upprustning och utbyggnad av Roslagsbanan. Vårt mål har varit att nå ökad turtäthet, bygga bort trafikfarliga övergångar och få bukt med bullerproblemen.

Vi har jobbat för inköp av tåg som är tillgängliga för alla, även för resenärer med barnvagn, rullstol, tung packning eller har svårt med höga trappsteg.

Befolkningsutvecklingen i nordostkommunerna är kraftig och en utökad kollektivtrafik är nödvändig. Därför borde rimligtvis alla partier ställa sig bakom en utbyggnad och upprustning av Roslagsbanan.

Men när beslutet om utbyggnad togs i landstingets trafiknämnd nyligen, var det tyvärr bara ett enda parti, Miljöpartiet, som ställde sig bakom ett genomförande av precis detta.

Socialdemokraterna velade och ville skjuta ytterligare på beslutet. Moderaterna och deras stödpartier, FP, C och KD, sade sig vara för utbyggnaden, men ville samtidigt dra ner prislappen med 1,5 miljarder, ungefär en tredjedel av projektets kostnad. Hur tror man sig kunna skapa en kapacitetsstark, driftssäker och trafiksäker Roslagsbana, om man inte är villig att betala vad det kostar?

Miljöpartiet ställer inte en utbyggnad av Roslagsbanan emot en utbyggd tunnelbana i nordost. Ska vi skapa en klimatsmart region, där fler kan resa med kollektivtrafiken, så behövs både Roslagsbana och tunnelbana. Då måste det också få kosta.

Problemet för Socialdemokraterna och Moderaterna med stödpartier, är att de redan har låst upp alla pengar i dyra och onödiga motorvägslösningar. Den som utan att blinka kan lägga 30 miljarder eller mer på Förbifart Stockholm, får såklart sedan svårt att få pengarna att räcka när de avgörande satsningarna på kollektiv­trafik kommer i skarpt läge.

Yvonne Blombäck, trafikpolitisk talesperson, Miljöpartiet i Stockholms läns landsting

Valeria Gallardo, ordförande Miljöpartiet i Österåker

Nicklas Steorn, ordförande Miljö­partiet i Vallentuna

Mikael Adersteg, grupp­ledare, Miljöpartiet i Danderyds ­kommun

Malin Karlsson, oppositionsråd, Miljöpartiet i Täby kommun

Roslagsbanans upprustning bör inte ställas mot en satsning på tunnelbana, utan båda behövs, skriver Miljöpartiet.arkivbild

Befolkningsutvecklingen i nordostkommunerna är kraftig och en utökad kollektivtrafik är nödvändig.