Norrmalm borde fairtrade-diplomeras

Vad är viktigt för dig när du handlar? Kanske smaken och kvaliteten, kanske är det priset. Men dina val kan också göra stor skillnad för människor på andra sidan jorden.

Väljer du Fairtrade-märkta produkter skapar du förutsättningar för odlare och anställda i utvecklingsländer att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. Fairtrade handlar inte bara om att få en bättre ekonomisk situation. Kriterierna främjar också demokratin, organisationsrätten och miljöhänsyn i produktionen. Barnarbete och diskriminering motverkas.

I Sverige finns ett 60-tal Fairtrade-diplomerade kommuner, bland dem Göteborg och Malmö. Nu har Fairtrade City också öppnat upp för stadsdelar att söka en diplomering. En Fairtrade-diplomerad stadsdel ställer etiska och miljömässiga krav, enligt principerna för rättvis handel, vid varje upphandling.

I stadsdelens styrgrupp ska finnas representanter för hela närsamhället, till exempelvis näringsliv, handel, frivilligorganisationer och politiker. Och så handlar det förstås om aktivt lokalt informationsarbete om rättvis handel, etisk konsumtion och upphandling. Och så ska såklart Norrmalms cafeer och restauranger kunna erbjuda ett visst sortiment av Fairtrade-märkta produkter. Och väldigt många näringsställen och butiker är ju faktiskt redan på god väg i vår stadsdel!

Barbro Borg och Shadi Larson, Miljöpartiet i Norrmalms stadsdelsnämnd