Nu får Bromma ännu bättre demensvård

Extra miljoner satsas på att förbättra demensvården, skriver insändarskribenten.  arkivbild
Extra miljoner satsas på att förbättra demensvården, skriver insändarskribenten. arkivbild

”När läkaren talade om att provsvaren visade att min fru hade Alzheimers sjukdom fick jag panik. Jag flög upp från stolen och bara skrek…! Men min fru reagerade däremot på ett helt annat sätt, med både lugn och insikt. ’Då slipper jag att föreställa mig längre’, var hennes kommentar. För det var så hon hade känt det en längre tid, att hon låtsades att komma ihåg.”

Det här berättar Peter på Svenskt demenscentrum, när de fick svar på vad de länge misstänkt, att hans fru Kajsa hade drabbats av Alzheimers sjukdom.

Kunskapen om demens var länge mycket bristfällig. Att bli åderförkalkad på ålderns höst får man väl räkna med var en utbredd uppfattning. Numera vet vi betydligt mer. Som att demens orsakas av hjärnskador, som i sin tur kan bero på närmare 100 olika sjukdomar. Demens är inget naturligt åldrande.

Brommas demensvård ligger i framkant. Cirka 50 undersköterskor har utbildats till Silviasystrar som är en specialistutbildning i demensvård för undersköterskor och därutöver har cirka 15 sjuksköterskor fått en specialutbildning i demens. Vidare har Bromma demensteam erhållit priset som bästa hemtjänstteam för sitt arbete med att bygga upp och utveckla demensteam.

Tillgången till specialiserade läkare inom demensvård på de särskilda boendena garanteras genom auktorisering av landstinget.

Varje år insjuknar mer än 20 000 personer i en demenssjukdom i Sverige, omräknat till Bromma handlar det om cirka 150 personer per år.

Utmaningarna inom demensvården är med andra ord stora. För att höja kvaliteten inom demensvården beslutade vi i Stockholms stad redan 2011 att tillföra demensvården 150 miljoner under perioden 2011–2013. Satsningen förlängs nu med ett år och ytterligare 50 miljoner satsas under 2014.