Nu vågar jag inte längre promenera

Jag har promenerat till jobbet i många år men nu är det slut. Anledningen är att jag inte vågar längre. Det är inte bilarna jag är rädd för. De håller sig på gatorna, åker i rätt körriktning, stannar för rött ljus och anpassar hastig­heten. Nej, det är cyklisterna som är den stora faran.

Man har ingen aning om var­ifrån de kommer. De cyklar på trottoarerna, kör mot rött ljus och enkelriktat och ibland i fel körriktning. De anpassar inte farten heller trots att de ibland befinner sig på en gångbana som inte är tänkt för cykeltrafik. Jag har till och med blivit utskälld för att jag inte flyttat på mig tillräckligt fort när jag gått på en trottoar.

De så kallade tävlingscyklisterna som kombinerar sin hårdträning i samband med att de åker till jobbet är värst. De väjer inte för något. De ska bara fram. Tänk om det var okej för en racing­förare att köra sin Porsche genom stan i över 200 km/tim därför att han tränade.

Priset tog nog den cyklist som körde på en gångtrafikant och på frågan varför han gjorde det ­svarade: ”Jag pinglade med klockan men hon flyttade inte på sig.” Är det norm numera? Är det helt okej att köra på någon som råkar befinna sig i vägen? Tänk om bil­ister skulle göra så.

Att cykla är ett utmärkt sätt att ta sig fram på men tanken är väl inte att det är okej att bryta mot alla regler? Det fina tanken att det är bra för samhället om fler cyklar försvinner om en del cyklister inte har vare sig trafikvett eller sunt förnuft. Och skyll inte på bristen på cykelbanor! I väntan på ett utbyggt system är det fortfarande inte okej att bryta mot regler.

Solna stad har inte gjort det lättare för gångtrafikanter i och med röran vid gamla Råsunda­stadion. Det är fullkomligt livsfarligt att promenera vid västra/södra läktaren och nedfarten till tunnelbanan. De får ju till och med cykla inomhus utanför spärrarna.

Bötfäll cyklister som bryter mot trafikreglerna! Hejda vansinnet innan någon blir allvarligt skadad!

Carina

Cyklister som inte väjer eller bromsar för gående gör att insändarskribenten slutar promenera till jobbet.arkivbild

Att cykla är ett utmärkt sätt att ta sig fram på men tanken är väl inte att det är okej att bryta mot alla regler?