Ny (s)kattechock?

Järfälla ska växa med ungefär 50 procent fram till 2030. Det sker framför allt genom en stor ökning av bostadsbyggandet i Barkarbystaden. Järfälla placerar sig som nummer ett i Stockholms läns ”byggliga” när man tar hänsyn till befolkningens storlek. I en ny stadsdel måste man bygga all service från grunden. Bland annat behövs under de närmaste 15 åren 11 000 nya platser i förskolor och skolor.

Detta kostar, samtidigt som nya invånare tillför skatteinkomster. Går det hela ihop? På kommunens uppdrag har den saken undersökts av konsultföretaget PWC. Resultatet är skrämmande. PWC bedömer att det antingen behövs en skattehöjning med närmare fem kronor eller en ständig effektivisering av nuvarande verksamhet. Den effektiviseringen innebär att en av fem anställda i förskolor, skolor och all annan verksamhet kommunen betalar ska bort.

Visst ska Järfälla ta sitt ansvar för att bygga bort bostadsbristen i Stockholmsregionen, men hur högt pris är Järfällas skattebetalare beredda att betala?

Claes Thunblad (S), kommunstyrelsens ordförande, sticker huvudet i sanden och påstår att högre markvärden, det vill säga markpriser, ska betala kalaset. Då döljer han att PWC redan räknat in stora markintäkter i sin kalkyl. Dessutom, högre markpriser innebär högre bostadskostnader. Vad säger bostadsköpare och hyresgäster om det?

Förhoppningsvis finns inom den styrande koalitionen i Järfälla (S, MP, C) förnuftiga människor som kan förmå ledningen att ompröva planerna. Det finns möjligheter att bygga i Järfälla utan att kasta in kommunen i en allvarlig ekonomisk kris.

Bo Winander (FP), ledamot av kommunfullmäktige