Nya regler leder till att färre barn äter frukost

Tidigare frukost på förskolan ställer till det för många flerbarnsfamiljer, enligt insändarskribenterna.
Tidigare frukost på förskolan ställer till det för många flerbarnsfamiljer, enligt insändarskribenterna.

I början av maj flyttas frukosten på förskolorna en timme. Från klockan 08.00 till 07.00. Anledningen påstås vara betydande fördelar för den pedagogiska verksamheten, färre avbrott för barnen och minskat antal förflyttningar av barnen.

Ur beslutet: ”Barn som inte ska äta frukost lämnas på öppningsavdelning 07.00–07.30”. Märkligt. Vilka vill inte äta?

”Beslutet att göra denna förändring har tagits på för en lång tid tillbaka sedan och har därefter bearbetats i arbetsgrupper som detaljplanerat de nya rutinerna.” Grammatiken i beslutstexten är märklig och luktar politik.

Tänk följande scenario: Familjen har ett lågstadiebarn och ett förskolebarn. Alla håller tiden om man går upp klockan 6 och åker klockan 7. Lågstadiebarnet lämnas 07.40, minstingen klockan 8. Omvänt fungerar om man har tillgång till bil. Denna familj har inte det.

Om minstingen framöver skall få vara social och äta med sina kompisar så får familjen gå upp klockan 5. Tufft. Således – färre barn kommer att äta frukost. Man sparar pengar. Fördelar i den pedagogiska verksamheten.

Färre avbrott och färre förflyttningar är trams. På relativt kort tid har Haninge vuxit till dryga 82 000 invånare så förvaltningschefen borde ha pengar ändå.

På Haninge kommuns hemsida är man mäkta stolt över följande: Haninge kommun kom tvåa i White Guide Junior 2014! whiteguidejunior.com/manifest”

White Guide Junior ska värna om helheten och alltid söka efter en balans mellan god service, pedagogiskt samarbete och andra parametrar som fulländar skolmåltiden.

White Guide Junior ska belöna skolor som lyckas med samarbetet kring skolmaten, lärare, rektorer och eleverna själva och därmed koppla ihop pedagogik och gastronomi.”

Haninge kommun borde inte lyckas lika bra 2015.

Familjen Norrskog

Om minstingen framöver skall få vara social och äta med sina kompisar så får familjen gå upp klockan 5.