Obegripligt att föraren inte åtalas

I Lokaltidningen Mitt i den 20 maj kunde man läsa om en horribel körning med en Porsche på Vaxholmsvägen. Färden slutade med att en 34-årig småbarnspappa i en mötande bil dog.

Man kunde också läsa om den rättsliga följden. Först lade man ner förundersökningen och när man tvingades återuppta den kom vice chefsåklagaren fram till att det inte fanns underlag för att åtala föraren, varken för vårdslöshet i trafik och vållande till annans död eller för att ha kört med långt över tillåten hastighet.

Föraren försvarade sig med att han fått vattenplaning på en torr väg. Det kan vara en förklaring, men inte ett försvar. Man ”får” inte vattenplaning – den åstadkommer man genom att köra fortare än förhållandena tillåter.

Det är inte svårt att tro att Porscheföraren är ett ”högdjur i samhället” eller en ättling till ett sådant eller någon som på annat sätt har ”tumme” med vice chefsåklagaren. Man undrar också om det kan vara riktigt att en enda person i rättsväsendet ska få avgöra ett ärende som detta.

För att bevisa att jag tror fel kan den som körde Porschen lämpligen ge sig tillkänna.

Kenneth i Norragård