ANNONS

Ohälsosamt grilla korv till eleverna

ANNONS

När jag nyligen hämtade min son i skolan fann jag att lärarna grillade korv åt barnen.

Det är olyckligt eftersom Världscancerfonden helt avråder från konsumtion av processade charkprodukter. Forskningsresultaten talar sitt tydliga språk och skolan bör grundlägga en god folkhälsa.

Varje år får cirka 6 200 svenskar tjocktarms- eller ändtarmscancer. Tarmcancer är den tredje vanligaste cancerformen i Sverige, vanligare än både hudcancer och lungcancer. Alla vet att man ska vara försiktig med att sola och inte röka. Men när det gäller skräpmat, som korv och hamburgare, lyser det politiska ansvarstagandet med sin frånvaro.

Enligt Cancerfonden är tarmcancer vanligare i länder där maten innehåller mycket kött och fett, som Sverige och USA, och mindre vanlig där maten är fiberrik och innehåller mindre fett.

Svensken konsumerar varje vecka i snitt 400 gram rött kött och 200 gram processat kött. Det är dubbelt så mycket som Världscancerfondens maxgräns för genomsnittskonsumtionen.

Den höga konsumtionen av charkprodukter belastar vår sjukvård. Samhällspriset för korv är skyhögt i kontrast till det låga inköpspriset.

Dessutom förutsätter överkonsumtionen av kött en industrialiserad djurhållning där djur far illa. 85 miljoner djur avlivas i Sverige årligen.

Nyligen sade konsumentminister Birgitta Ohlsson (FP) att skolan ska grundlägga goda vanor. Men det är uppenbarligen tvärtom. Genom att grilla korv åt barnen grundlägger skolan en ohälsosam vana. Det är inte rationellt när man kan servera annat som är både gott och nyttigt.

Skolor bör följa Världscancerfondens rekommendationer. Det kan bidra till att färre svenskar insjuknar i allvarliga sjukdomar.

ANNONS

Jonas Paulsson ordförande Djurens parti

ANNONS