ANNONS

Ojämn kamp för bostadsbyggande

ANNONS

Jag tycker att jag har märkt att insändare som vill stoppa förtätning och byggande i grönområden alltid följs av insändare från ivriga byggentusiaster.

Eftersom jag pendlat genom Danderyd varje dag i två år fick jag idén att titta på insändardebatten där och jämföra med debatten här i söderort.

Danderyd är väldigt representativt avseende avståndet till City när man jämför med Söderort, exempelvis är sträckan Älvsjö–Stockholm C 10 kilometer och Farsta–Stockholm C 11 kilometer, någt som i Danderyd liknar Danderyds sjukhus–Stockholm C 9,5 kilometer och Djursholmstorg–Stockholm C 11 kilometer.

Invånartätheten däremot är mycket olika cirka 3 600 invånare per kvadratkilometer i söderort mot cirka 1 200 i Danderyd. Då borde man givetvis förvänta sig att den intensivaste debatten för att förtäta borde vara i Danderyd, med tanke på hur lite utbyggd Danderyd är.

Under första halvåret hittade jag inalles fyra inlägg i Danderydsutgåvan som berörde bostadsbyggande, medan motsvarande siffra i söderort (Bandhagen-Årsta-Enskede-Högdalen utgåvan) var hela tolv stycken. Och fler var för att bygga, än emot. Frågan om bostadsbyggande är tydligen betydligt hetare i söderort än i Danderyd, även om majoriteten insändare också där argumenterar för ett bostadsbyggande.

Jag förmodar att det är ledningen i Stadshuset som genom en forcerad förtätning i söderort skapar denna oro och turbulens, medan ledningen i Danderyd uppenbarligen vill låta sin kommuns invånare trivas, fast de bor tre gånger glesare än söderortsborna.

Jag tycker därför att politikerna på regional nivå ska låta söderort vara ifred, tills Danderyd nått upp i samma invånartäthet!

Jan Olof Jonson

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Farsta Sköndal Gubbängen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.