Olikformade påsar är bättre än flera tunnor

Insändarskribenten vill sortera avfall i påsar i ställer för i speciella tunnor med olika fack.ARKIVBILD
Insändarskribenten vill sortera avfall i påsar i ställer för i speciella tunnor med olika fack.ARKIVBILD

Nu ska vi sortera vårt matavfall, vackert så! Men varför inför inte SRV systemet som några andra kommuner redan insett är det bästa och mest effektiva ur miljösynpunkt? Det med olikfärgade påsar!

I Eskilstuna har man sedan ett par år använt påsar med olika färg, gröna komposterbara för matavfall, grå för metall, orange för plast med mera, i sex olika färger. Nya påsar delas ut i samarbete med Posten.

Alla sopor kastas i samma kärl, hämtas med samma bil och sorteras optiskt efter färg på återvinningsanläggningen. Fungerar lika bra i hyreshus som i villa. Genialiskt! Detta system känner SRV garanterat till, men varför inför man det inte hos oss?

Eskilstuna Energi & Miljö är ett kommunägt företag som genererar vinst, mycket högre vinst dessutom än SRV. Främst på att sälja biogas från rötningen av matavfall.

Här har vi sedan en tid tillbaka också ”Sortera hemma”, en tjänst där man sorterar i speciella tunnor med olika fack till en högre taxa. På vår gata har ett av 34 hushåll nappat på detta. ”Sortera hemma” hämtas av en separat bil som kommer för att hämta sopor hos detta enda hushåll. Är detta utfall för denna dyra och onödiga tjänst det vanliga så är det inget annat än vansinne!

Vad kostar inte alla dessa olika tunnor för ”Sortera hemma” och de bruna för kompostering av matavfallet separat? Både i form av pengar, miljöbelastning, samt de olika bilar som ska åka runt och hämta in? Dessutom tar de olika tunnorna mer plats på tomten. Vansinne! Tänk om, tänk rätt!