Ompröva körkorten

I dag var det återigen ”nära ögat”. En äldre dam kommer från vänster i förhållande till mig, (vilket innebär att jag kommer från höger i förhållande till henne) och tyckte att jag var fräck som körde ut i korsningen före henne. Nu var det inte nära eller hög fart så ”incidenten” var ofarlig.

I den aktuella korsningen Kistavägen/Lindvägen i Norrviken (bara ett exempel) anser de flesta trafikanter att Kistavägen är någon slags huvudled. Eftersom vägen inte är varken skyltad huvudled eller försedd med trafikljus så är det högerregeln som gäller. En regel som gäller i de flesta korsningar i landets bostadsområden. En regel man som trafikant är skyldig att känna till. Man är faktiskt skyldig att känna till alla aktuella trafikregler även om körkortet är urgammalt, och dessutom skyldig att efterleva dem. Hemmakokta ”rakt-fram-regler” existerar inte.

Nåväl, damen i fråga verkade inte förstå då jag påpekade att högerregeln gäller utan menade att vägen jag kom på inte var någon huvudled, något jag inte heller hävdat. Mycket förnärmad for hon dock vidare, troligtvis lika skrämmande okunnig om trafikreglerna som innan.

Varför är det så oerhört många som inte ens kan grundreglerna i trafiken? Hur kan man tro att man har något slags företräde på vissa vägar som definitivt varken är huvudled, oskyltade och utan trafikljus?

Ett körkort är förknippat med skyldigheter att kunna och följa trafiklagstiftningen, att säkert framföra ett fordon (även cykel) utan att riskera andras liv och lem. Ett kort ögonblicks ouppmärksamhet kan fördärva livet för egen del eller någon annan.

Det är hög tid att införa omprövning av körkort. Att ha tagit sitt körkort för lite drygt 30 år sedan (som jag) är varken en merit eller garanti för kunskaper. Körkortet bör omprövas både teoretiskt och praktiskt för att få en acceptabel nivå i trafiken. Ju äldre man blir desto oftare. Kanske vart femte år?

Tomas