Öppna gångvägar längs våra sjöstränder

Människan strävar alltid efter att uppleva saker som man aldrig upplevt förut. Det är det som driver människan att bestiga berg som inte bestigits förr och skicka i väg expeditioner ut i rymden. Alla äventyr behöver inte vara så dramatiska som dessa. Det finns mindre och mer vardagsnära upptäcktsfärder och äventyr som man kan ge möjlighet till. För fem år sedan motionerade vi till kommunfullmäktige om att möjliggöra nya upplevelser.

I dag går det bra att promenera längs stora delar av Edsvikens och Norrvikens stränder. På vissa ställen får man lämna strand­linjen. Detta beror dels på att det är tomter som går ner ända till vattnet och dels på att Tunberget och Falkberget tvingar gående och cyklande bort från stranden.

Vi föreslår i vår motion att kommunen utreder förutsättningar för att anlägga gångvägar längs Edsviken och Norrviken även runt Tunberget och Falkberget så som gjorts norr om Silverdal.

Nu efter fem år är motionen snart uppe för beslut i kommunfullmäktige och vi är förvånade att moderaterna och deras stödpartier på alla dessa år ännu inte bildat sig en uppfattning utan vill dra frågan i långbänk och skjuta den till en utredning om urban grön­struktur. En utredning som inte blir klar förrän 2015.

Vi vill att Sollentunaborna får möjlighet att upptäcka och uppleva Norrviken och Edsviken på ett sätt som man inte kunnat göra tidigare. Uppleva nya vägen och skaffa sig nya vanor. Tänk er att den sköna upplevelsen att gå i Norrvikens södra ände nedanför Tunberget mellan Solängen och Fridshyddan för att snabbare ta sig till Häggviks station. Eller att promenera nedanför Falkbergets majestätiska klippa mellan Edsbergsparken och Bergendal.

Roger Sjöberg (S)

Swapna Sharma (S)

Det går att promenera runt stora delar av Edsvikens och Norrvikens stränder.arkivbild

Vi vill att Sollentunaborna får möjlighet att upptäcka och uppleva Norrviken och Edsviken på ett sätt som man inte kunnat göra tidigare.