Orimligt att gå om skolvägen är lång

Torsdagen den 5 september var jag i egenskap av ordförande i Hyresgästföreningen Haninge på ett möte arrangerat av Dignitas demokrativerkstad. På plats var bland annat ett 15-tal ungdomar i åldern 16–19 år.

En helt underbar kväll med så många bra diskussioner om precis allt som rör livet, och så många kloka tankar de delade med sig av.

En härlig förtröstan fyllde mig på hemvägen. Det är faktiskt så att så länge det finns ungar så finns det hopp. Men mitt i den härliga känslan kom ilskan och upprördheten, vet ni att i Haninge har det numera blivit en klassfråga om man ska ha råd att gå i gymnasiet eller inte?

De som styr och ställer i den här kommunen tycker på allvar att ungdomar i Jordbro (och även i Vendelsö) ska gå till skolan i Handen.

Vill de inte gå så får de söka sig till en skola utanför kommunen (hur tänkte kommunen här). För åka buss får de inte.

Ni som har bestämt det här, hur många av er, som bor i Vendelsö eller Jordbro, skulle få för sig att promenera till jobbet i Handen? Nu pratar vi inte någon enskild dag i veckan när det är sommar och sol utan vi pratar alla dagar, i snökaos, i regn och rusk.

Reglerna säger nämligen att det måste vara minst 6 kilometer för att du som elev ska få busskort. Först ska de alltså gå till skolan, sen ska dom vara där hela dagen och sen ska de gå hem igen! Jag säger bara, gör om, gör rätt!

Pia Steeb