Min lokala hjälte

Orimligt fjäskande för kungahuset i medierna

Insändarskribenten finner att nyhetsbevakningen av Victorias och Daniels familjelycka både är osaklig och onyanserad.arkivbild
Insändarskribenten finner att nyhetsbevakningen av Victorias och Daniels familjelycka både är osaklig och onyanserad.arkivbild

Så är det igång igen. Efter kronprinsessan Victorias nedkomst når det svenska monarkistiska fjäsket ett nytt crescendo. Sensationstrånande journalister kastar sig över förlossningsläkare för jämförelser med ”vanliga” förlossningar. Ockelbos kommunalpampar avkrävs ansträngt lämpliga gratulationsformuleringar. Svt:s och radions kanaler och soffor fylls av infantila diskussioner om presenter, babykläder, barnvagnar och barnmatsrecept.

När Svt1 ägnar inte mindre än 75 procent av födelsemorgonens nyhetstimme, och SvD 17 sidor av 52, åt en lismande rojalistisk hyllningsshow och dess medarbetare vältrar sig i larviga betraktelser på dockskåpsnivå – samtidigt som Syriens folk bekämpar tyranni – är det skandal.

Det är inte nyhetsbevakning. Det är inte journalistik. Det är fjäsk och servilitet. Kungahuset må sakna politisk makt. Men svärmeriet och hysterin skapar ett engagemang och en bild av vårt land som är ovärdigt ett modernt demokratiskt samhälle och respektlöst mot oss medborgare.

Vi ironiserar gärna över exotiska personkulter. Men verkar blinda för de egna. Om än inte med statligt utkommenderade flaggviftare så är den rojalistiska personfixeringen minst lika besvärande. Med nedkomsten av den nya tronarvingen har också inletts en ny generation föremål för livslångt fjäsk och fjant.

Jag våndas perspektivet. Allt fler av oss är dödligt trötta på det motbjudande spektaklet. Nu får det vara nog. Skrota monarkin. Inled en ny frisk tid. Förpassa kungafamiljen Bernadotte till historien. Och gör det nu!

Vive la République!