Papperskorgarna ska ha täta lock

När Stockholms stad rustar parker och promenadvägar, vad gör man då? Man sätter naturligtvis upp papperskorgar av ”öppen” typ. Veritabla rått- och fågelrestauranger, med innehållet lätt åtkomligt!

Resultatet ser man runt omkring, med innehållet utspritt på marken. Visst kan man kalla dessa ”lättåtkomliga”. Men för vilka? Det dröjer inte länge förrän dessa papperskorgar är nerlusade med ilskna ”Råttgift utlagt”-lappar.

Råttorna sprider sig explosionsartat, läser man sedan ofta om. Behöver man bli förvånad över det? Jag var nyligen i Västerås, och såg bara papperskorgar med tätslutande lock. Någon som hört talas om råttinvasion i Västerås? Tänkte väl. Det finns alltså en billig och enkel (del-)lösning på problemet. Ersätt alla papperskorgar av öppen typ med en som har tätslutande lock eller flärp där innehållet är oåtkomligt för råttor och fåglar. Kan inte stockholmare också lyfta på ett lock, och slänga sitt skräp? På så sätt får vi en renare stad med färre gnagare, och minskar spridning och användning av råttgift.

Man undrar om inte Stockholms stad kan bestämma själv, vilken typ av papperskorgar som ska sättas upp? Är det någon upphandling som styr detta? Det finns några få undantag, till exempel i Gamla stan. Varför inte göra som där, i hela staden?

Country gentleman