Pengapott för gott uppförande

Ett problem är att människor, generellt, lätt får för sig att det man inte tycker om, eller förstår, har man rätt att skada eller förstöra.

En idé är att införa en slags ”depositionskassa mot förstörelse”.

Där skulle främst barn och ungdomar ha möjlighet att vid en viss tidpunkt på året, få ut depositionen i form av någon uppskattad aktivitet, så som en fest eller utflykt. Förutsättningen skulle då förstås vara att ingenting har blivit skadat, förstört eller på annat sätt kostat pengar för stadsdelen eller kommunen. Ju mer som förstörs, ju mindre pengar blir det över.

Motsatsen ska naturligtvis också gälla. Det vill säga att genom att medverka till att reparera sådant som kostar skattebetalarna pengar, städa och hålla snyggt och rent, bör pengarna i kassan öka.

Det skulle pedagogiskt visa att när soffor, busskurer, skolor, papperskorgar, eller nedklottrade föremål kostar skattebetalarna pengar, så tär det på allas gemensamma kassa. Det är pengar som skulle kunna användas till andra, roligare, trevligare, kreativare och konstruktivare saker.

Men de som förstör, är väl själva inte modiga nog att vara kreativa och skapande. För då riskerar de förstås att någon annan kommer att förstöra det som de själva har skapat och är stolta över.

Ekenkisen