ANNONS

Pensionärerna behövs i samhället

ANNONS

Vår försiktige statsminister Fredrik Reinfeldt har gjort ett kontroversiellt utspel nyligen. Han vill att människor helst ska arbeta till 75 års ålder.

Det är kanske bra med tanke på att vi blir allt äldre. Men kritiken har inte låtit vänta på sig. Många har hårda jobb och orkar knappt till 65.

Han försvarar sitt förslag med att man ska kunna omskola sig till ett nytt och mindre slitsamt jobb efter ett antal år i arbetslivet. Det låter som en utopi för de allra flesta.

Jag undrar hur man ska finansiera en ny utbildning? Ska man få omskolningsbidrag från staten för detta?

Men min främsta invändning är att många pensionärer gör stora viktiga frivilliga insatser. Vårt kultur- och föreningsliv bärs upp av pensionärer som har kraft och ork till detta nu när de har lämnat arbetslivet.

Regeringen säger sig vilja värna om det frivilliga arbetet. Det är bra. Men då måste det också finnas personer som orkar och hinner med att ägna sig åt detta. Och det gör ofta pensionärer. För att inte tala om alla insatser de gör för att hjälpa sina hårt arbetande barn med dagishämtning och barnpassning.

Men varför ska det överhuvudtaget finnas någon övre gräns för hur länge man får jobba? Låt det vara en överenskommelse mellan den äldre och arbetsgivaren. De två avgör gemensamt detta bäst.

Helena Bargholtz (FP) landstingsledamot

ANNONS