ANNONS

Pensionärerna vill ha rättvisare skatter

ANNONS

Vi pensionärer har under många år arbetat, betalat in skatt och avsatt delar av lönen i pensionsavgifter för vår framtida pension. Pension bör därför ses som uppskjuten lön, och beskattas som löneinkomst.

Inom OECD ligger skatten på pension i snitt tio procentenheter lägre än skatten på förvärvsarbete – men inte i Sverige. Trots att vi seniorer generellt sett har lägre inkomster så betalar vi alltså högre skatt än en löntagare med samma inkomst

En pensionär i Nacka med 12 500 kronor i månaden betalar 270 kronor mer i skatt varje månad än en löntagare, på årsbasis blir det 3 240 kronor mer. I Huddinge blir det 282 kronor mer i skatt per månad, eller 3 384 kronor per år. I Järfälla blir det 273 kronor mer i skatt per månad eller 3 276 kronor per år.

Denna ordning är inte rimlig. Att pensionärer betalar högre skatt är inte bara orättvist, det försämrar dessutom pensionärernas köpkraft. Bara i år har ett snittpensionärshushåll sett sin månadsinkomst netto minska med cirka 500 kronor sedan också den så kallade bromsen i pensionssystemet slagit till vid årsskiftet.

I en SIFO-undersökning publicerad i maj ansåg 95 procent av svenska folket att det är fel att pension beskattas högre än lön. Från SPF instämmer vi till fullo i detta. Lika beskattning vare sig man jobbar eller har gått i pension bör vara en självklarhet. Vi vill leva av den pension vi tjänat in och beskattas som de som arbetar.

Skatten för pensionärer måste sänkas i en storleksordning som motsvarar löntagarnas jobbskatteavdrag.

Monica Ulfhielm, distriktsordförande Stockholmsdistriktet

Christina Rogestam

förbundsordförande

ANNONS

Sveriges pensionärsförbund

Sänk pensionärernas skatt motsvarande jobbskatteavdraget, anser skribenterna.arkivbild

Trots att vi seniorer generellt sett har lägre inkomster så betalar vi alltså högre skatt än en löntagare med samma inkomst.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Skärholmen Vårberg Bredäng direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.