ANNONS

Personalen bryr sig – även utan blomma

ANNONS

Svar på insändaren ”Mor borde varit värd en blomma” den 26 november:

Det är tråkigt att du har förlorat din mor. Jag har arbetat inom vården i hela mitt liv och älskat mitt arbete med patienter och verkligen månat om både patienterna och deras anhöriga. Att ställa en blomma på bordet när en boende ska flytta in på ett vårdboende skulle vara trevligt. Kanske du skulle kunna lämna det som förslag till boendet? Eller kanske själv muntrat upp din mamma med en blomma, om du visste att hon uppskattade blommor. Alla gillar ju inte, eller tål inte blommor.

Det har ibland hänt att när någon patient avlidit att personal gått på sin fritid på begravningen eller sänt en blomma. Det har varit när patienten legat länge på en avdelning eller fått en relation till personalen. Men om det bör införas som en rutin vet jag inte. Vem ska då ta hand om patienterna som behöver vård?

Även jag har haft anhöriga som dött, utan att personalen varit med på begravningen eller sänt en blomma. Att en blomma till begravningen skulle betyda att personalen ”bryr sig” om din mamma eller våra anhöriga, tror jag inte på. Jag är övertygad om att det finns personal som brydde sig om din mamma, men personalen kan inte ersätta anhörigas och vänners omsorger.

Det finns en tillsynsmyndighet dit man kan anmäla då något gått snett i vården. Men om den myndigheten ska ta hand om att utreda blommor till begravningar vill jag inte betala den utredningen med mina skattepengar.

Astrid