ANNONS

KD: Lewi Pethrus är värd att
 uppmärksammas

Lewi Pethrus väg kan ersätta Karlavägen
Karlavägen finns överallt, men möjligheten att döpa den gata som pingstpastorn Lewi Pethrus bodde på efter samma man är unik. Det menar representanter från Kristdemokraterna i Sundbyberg.
ANNONS

Kristdemokraterna står fast vid förslaget att uppkalla Karlavägen efter en person som är större än vad våra kritiker anser.

Det är inget ovanligt att namnge gator och platser efter offentliga personer. Alva Myrdal har exempelvis platser och gator uppkallade efter sig i Linköping, Eskilstuna och Hägersten. Trots att hon föddes i Uppsala och dog i Danderyd. Författaren Carl Jonas Love Almquist har platser och gator uppkallade efter sig i Upplands Väsby, Sollentuna och Stockholm.

Karlavägen återfinns i väldigt många kommuner runtom i landet varav flera i Stockholms län och är således inte unik för Duvbo.

Speciellt är dock att Lewi Pethrus under en tid bodde med sin familj i Duvbo, han beskriver i sina memoarer hur barnen lekte på Ekbacken.

Expressen placerade Lewi Pethrus på fjärde plats när tidningen inför millennieskiftet listade de personer som haft störst inverkan i Sverige under 1900-talet. I slutet av sitt liv blev Lewi Pethrus förlänad utmärkelsen kommendör av Vasaorden av kungahuset som tack för sina insatser i svenskt samhällsliv, orden instiftades år 1772 av Gustav III.

Detta visar att det är fler än Kristdemokraterna i Sundbyberg som anser att Lewi Pethrus är värd att uppmärksammas.

Den hyllade författaren PO Enquist skildrar en del av Lewi Pethrus omfattande liv i boken “Lewis resa”.

Vi har respekt för att det finns de som anser att Karlavägen ska behålla sitt namn, men vi tycker att Sundbyberg ska utnyttja möjligheten att uppkalla vägen där Lewi Pethrus bodde efter honom.

Marcus Jonsson, gruppledare (KD)

ANNONS

Maria Bohman Kreij, ledamot (KD)

Paulos Abraha, ledamot (KD)

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.